top of page
  • Writer's pictureΑδάμ Κτηματική

Η ιστορία της περιοχής του Θεολόγου

Ο οικισμός του Θεολόγου, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θέρετρα των Αθηναίων και όχι μόνο! Η ομορφιά του είναι αξεπέραστη. Η απόστασή του από την Αθήνα είναι ιδανική για να αποδράσετε από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Γνωρίζετε όμως την ιστορία του;





Η ιστορία


Βρίσκεται στο Δήμο Λοκρών, έχει χτιστεί σε όρμο στην ακτή του Οπουντίου κόλπου και αποτελεί επίνειο της Μαλεσίνας. Η κατοίκησή του, στα νεότερα χρόνια, ξεκίνησε από κάποιους κατοίκους της Μαλεσίνας το 1923 που μετοίκησαν στο λιμάνι του. Ο τόπος όμως χρησιμοποιούνταν ως λιμάνι από τα αρχαία χρόνια, καθώς εκεί ήταν χτισμένο το λιμάνι των Αλών (11ος και 12ος αιώνας).



Το όνομά του στην σύγχρονη εποχή το πήρε από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη θεολόγου, τον οποίο τον τιμούν γιατί τους προστατεύει από του σεισμούς της περιοχής που οδήγησαν και στην καταστροφή της αρχαίας πόλης των Αλών. Το λιμάνι των Αλών, στην αρχαιότητα, αποτέλουσε το ασφαλέστερο και κοντινότερο λιμάνι στην Οπούντα και είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν από το 1911 εως το 1914 από τις αρχαιολόγους H. Goldman και Α. Walker - Κοσμοπούλου αλλά διακόπηκαν λόγω του Α' Παγκοσμίου και συνεχίστηκαν μετά το 1935. Αναμέσα στα αρχαιολογικά ευρύματά τους βρέθηκαν το ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, δωρικοί κύωνες, κομμάτια από κοσμήματα και πήλινα αγάλματα.

Η περιοχή του Άγιου Ιωάννη Θεολόγου πέρα από ένα διάσημο θέρετρο έχει και μακρά ιστορία που σε περιμένει να την εξερευνήσεις...



bottom of page